Extra informatie

Microchip

Tatoeage

Elke hond, die door de Raad van Beheer wordt geregistreerd, dient te worden ge´dentificeerd. Bij pups, waarvoor een stamboom wordt aangevraagd, gebeurt dit op een leeftijd van 6 tot 9 weken. Vroeger gebeurde dat door middel van een tatoeage in beide oren. Het bleek echter, dat de aangebrachte letter/cijfercombinatie op latere leeftijd vaak slecht leesbaar werd.


Chip

Na de positieve resultaten van een proef met elektronische identificatie is de Raad van Beheer sinds 1 januari 1998 begonnen met het "chippen" van honden. Het is een veilige, weinig belastende en fraudebestendige registratiemethode. De chip (ook wel transponder genoemd) waarmee de door ons gefokte honden (vanaf het I-nest) worden ge´dentificeerd, bestaat uit een gesloten buisje van bioglas met daarin een microchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. Het geheel is ongeveer 13 mm lang met een diameter van ongeveer 2 mm, zodat het met een injectie onderhuids kan worden ingebracht aan de linkerzijde van de hals, voor het schouderblad. Het bioglas bevordert het vergroeien met het weefsel, zonder dat het wordt afgestoten. De chip is niet voorzien van een batterij en doet dus zelf niets, zodat de hond er niets van merkt en de levensduur vrijwel onbeperkt is.
Pas wanneer er een afleesapparaat (reader) wordt bijgehouden, verschijnt de identificatiecode op het scherm. Het afleesapparaat is een elektronisch gestuurd zend- en ontvangstapparaat, dat een onschadelijk signaal afgeeft, waardoor de microchip kan worden "gelezen".


Code

Elke microchip heeft een volgens ISO-norm vastgesteld wereldwijd uniek nummer, dat uit 15 cijfers bestaat, waarvan de eerst drie de landcode vormen.

Voorbeeld:

528 1 400 00453752

chipnummer van Yoker Marajuyo

528

staat voor de landcode NL

       1

is verantwoordelijke organisatie i.p.v. fabrikant

           400

is de organisatiecode van de Raad van Beheer

                   8 laatste cijfers

vormen het unieke nummer

Verplichting

Per 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor alle pups die vanaf dat moment worden geboren en voor honden die vanaf dat moment worden ingevoerd uit het buitenland.
Dit geldt dus ook voor de pups uit Kennel MARAJUYO !!!

Klik op onderstaande logo voor de download:

 

Vanaf 1 april 2013 dient elke in Nederland geboren hond van een microchip te worden voorzien en te worden geregistreerd bij een erkende databank.
Onze pups worden ge´dentificeerd met een microchip van het merk Virbac.
Voor de verplichte registratie van onze pups maken wij gebruik van de erkende databank van de Raad van Beheer, te vinden via onderstaande link.

Nieuwe eigenaren kunnen hier hun pup binnen 14 dagen na de aanschaf registreren, nadat de fokker de pups heeft afgemeld.
Vergeet niet tijdens het invullen het hokje aan te vinken van: Mijn adresgegevens mogen getoond worden op mijn profiel.
Hierdoor maakt u het opsporen van de eigenaar van de hond mogelijk.
 

Opsporing

Wanneer u een geregistreerd nummer wilt achterhalen, kunt u gebruik maken van onderstaande link.

Geregistreerde honden die in de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren zijn opgenomen kunt u vinden onder de knop "NDG".

Eveneens bereikbaar via de linkpagina.

Voor de hierboven genoemde hond ziet de informatie er dan als volgt uit:

Geregistreerde honden die in een Europese Databank voor Gezelschapsdieren zijn opgenomen kunt u vinden via onderstaande link.

Terug naar Inhoud

Copyright ę 2019 Marajuyo
Datum van laatste update: 13 januari 2019.