Gedrag & Gehoorzaamheid / FCI Obedience

Ontstaan

Halverwege de vorige eeuw werd er slechts met dienst- en jachthonden getraind en werd er met de gewone huishond niet veel anders gedaan, dan het aanleren van enkele basisoefeningen en soms nog wat kunstjes ter vermaak. Wel werden er steeds vaker hondententoonstellingen gehouden, waarbij de honden zich rustig moesten laten betasten en hun gebit laten controleren.

Toen steeds vaker bleek dat veel honden toch wel problemen hadden met deze vereiste sociale vaardigheden, werd door het bestuur van de Kennelclub Cynophilia het idee geopperd om cursussen te organiseren, waarbij het gedrag en de gehoorzaamheid van de honden wat kon worden verbeterd.

Zo ontstond in 1953 het Gedrag & Gehoorzaamheidsprogramma, waarbij de cursussen konden worden afgesloten met een door Cynophilia georganiseerd examen.

Beleving

Uit eigen ervaring heb ik kunnen constateren, dat een welopgevoede hond aanmerkelijk meer wordt gewaardeerd dan een niet opgevoede hond. Zo werd mijn eerste (bastaard)hond Colin wel door een verkoopster in een “verboden voor honden”-winkel gelaten, omdat ze zo netjes bij de buitendeur kon wachten. Door haar goede gedrag en het niemand tot last zijn, mocht ze zelfs mee een bioscoop in. Ook heeft ze de politie in onze toenmalige woonplaats versteld laten staan, toen ze abrupt voor de stoeprand stopte, bij het op een drukke weg nazitten van een overstekende zwerfkat.

Toen mijn eerste Belgische Herdershond (Tervuerense) Lana van het Herdersveld in zuid Frankrijk liet zien, dat ze beter onaangelijnd kon volgen dan de Duitse Herdershond van de bewakingsdienst, werd voor haar een oogje dichtgeknepen als ik haar los uitliet.

Wanneer we tegenwoordig met 4 of 5 Groenendaelers na een G&G-wedstrijd ergens in een restaurant gaan eten, maakt niemand commentaar op de rustig onder de tafel liggende honden.

Zo kent iedereen wel voorbeelden, waarom het toch wel prettig is wanneer honden zich weten te gedragen in onze huidige maatschappij.

  Kalish Marajuyo   Kalish Marajuyo  

Sport

Doordat er steeds meer mensen met hun honden de Gedrag en Gehoorzaamheid gingen beoefenen, ontstond er regelmatig een onderlinge wedijvering, zodat men de combinaties van baas en hond steeds vaker met elkaar ging vergelijken. Het duurde dan ook niet lang, tot er wedstrijden werden georganiseerd. Deze wedstrijden beperkten zich niet tot de eigen Kynologenclub, maar groeiden via Meersteden Wedstrijden uit tot de landelijke Selectiewedstrijden voor de Nederlandse Kampioenschappen. De toenmalige oefeningen bestonden voornamelijk uit het staan en betasten, het gebit tonen, gedrag tussen de honden onderling, het aangelijnd en los volgen, het blijven liggen en het vooruitsturen.

Daar het wedstrijdelement steeds serieuzer werd, werden de eisen steeds verder aangescherpt en ontstonden er moeilijker categorieën, zoals Gedrag en Gehoorzaamheid 2 (G&G-2) en later zelfs Gedrag en Gehoorzaamheid 3 (G&G-3). De moeilijkheidsgraad liep op per categorie. Zo omvatte de G&G-2 o.a. het apporteren van metaal over de vlakte, waar in de G&G-3 het metaal over de hoogtesprong diende te worden geapporteerd. Andere oefeningen waren bijvoorbeeld het blijven zitten, het sturen naar een vak, het voorroepen met staan en af, het sorteren en appèl op afstand.

Via G&G-1 en G&G-2 kon men uiteindelijk G&G-3 bereiken. Het is voor velen een ideale hondensport en voor een geringer aantal zelfs topsport.

Internationaal

Het voormalige G&G-programma is tegenwoordig een internationaal FCI-programma en heet dan ook FCI Obedience, zodat er wedstrijden op internationaal niveau kunnen worden georganiseerd. FCI staat voor Fédération Cynologique Internationale. Zo kent men tegenwoordig zelfs Europese en Wereld Kampioenschappen. In het Engels wordt G&G ook wel Obedience genoemd, maar het FCI Obedience-programma is toch wezenlijk verschillend van de uit Engeland afkomstige Obedience, hoewel er ook overeenkomsten bestaan. In Nederland bestaat er dan ook verschil tussen het FCI Obedience- en het Engelse Obedience-programma.

Het in Frankrijk beoefende Obéissance is gelijk aan het internationale FCI Obedience-programma.

Tegenwoordig

In de loop der jaren zijn de programma’s regelmatig gewijzigd en aangepast. Zo heeft men gezocht om de categorieën beter op elkaar af te stemmen en de opbouw wat logischer te maken.

Het tegenwoordige programma bestaat uit FCI Obedience Beginners, FCI Obedience 1, FCI Obedience 2 en FCI Obedience 3.

De reglementen van FCI Obedience 2016-2020 (1e druk) in het Nederlands kunt u downloaden via de knop Download

De nieuwe reglementen van FCI Obedience 2016-2020 in het Engels kunt u downloaden via de knop Download

Wedstrijden

Wie met zijn of haar hond wil deelnemen aan FCI Obedience-wedstrijden heeft keuze te over. Naast de onderlinge wedstrijden die door kynologenclubs en locale verenigingen worden gehouden, zijn er ook regiowedstrijden (meersteden wedstrijden) en teamwedstrijden, zoals de jaarlijkse Jonkheer Gockinga wedstrijd. Verder zijn er de selectiewedstrijden voor de Nederlandse Kampioenschappen, die tegenwoordig onder auspiciën van de Raad van Beheer worden georganiseerd. Dergelijke wedstrijden staan open voor alle rassen en elke categorie.

Voor rashonden met een FCI Obedience 3-diploma zijn er nog CACOB/CACIOB-wedstrijden, waarbij nationale/internationale kampioensprijzen en -titels te behalen zijn. CACIOB staat voor Certificat d’Aptitude au Championnat International d’Obéissance. In deze hoogste categorie kan men zich zelfs selecteren voor deelname aan Europese en/of Wereld Kampioenschappen.

Voor mensen met een Belgische Herdershond bestaat er nog mogelijkheden deel te nemen aan FCI Obedience-wedstrijden voor Belgische Herdershonden.
Ook internationaal kan men met Belgische Herdershonden in de FCI Obedience-klassen aan wedstrijden deelnemen, die door de FMBB (Fédération Mondiale du Berger Belge) worden georganiseerd. Hiervoor dient men zich echter wel te selecteren, zodat ook deze wedstrijden tot de categorie topsport mogen worden gerekend.

Ik kan u deze tak van sport van harte aanbevelen en wens u een plezierig en sportief bezig zijn met uw Belgische Herdershond(en) toe.

Willem Hogenhout


G&G 4 Belgians BHCN 03-09-2011

Verslag


Xanto Marajuyo met 1e prijs  
G&G Beginners G&G-1 G&G-2 G&G-3

Gediplomeerde honden

G&G-B / FCI OB-B

G&G-1 / FCI OB-1

G&G-2 / FCI OB-2

G&G-3 / FCI OB-3

Quizette Marajuyo

Abogy Marajuyo

Jisca van 't Belgisch Schoon

Chuck Marajuyo

Bono Marajuyo

Claudie Marajuyo

Julie Marajuyo

Jesmar Jarrèll Marajuyo

Daily Marajuyo

Elayka Marajuyo

Passion van 't Belgisch Schoon

Quispel of The Two

Érotique Marajuyo

Fonda Marajuyo

Reiko Marajuyo

Yuna Marajuyo

Femly Marajuyo

Gino Marajuyo

Kirby Marajuyo

Yenna Marajuyo

Fyosca Marajuyo

Gipsy Marajuyo

Orage Pavot Marajuyo

Devlin Marajuyo

Gaya Marajuyo

Hananya Marajuyo

Umika Marajuyo

Item Marajuyo

Igor Marajuyo

Zohar Marajuyo

Jagger Marajuyo

Justin Marajuyo

Aycko Boraya Marajuyo

Jinta Marajuyo

Quelle Marajuyo

Donna Marajuyo

 

Quinn Marajuyo

Quinty Marajuyo

Iëgo Marajuyo

Ocean Marajuyo

Riley Marajuyo

Korbin Marajuyo

 

Ravi Marajuyo

Tjarco Marajuyo

Kalish Marajuyo

Sizzle Marajuyo

Toya Marajuyo

Rasco Marajuyo

Vortex Marajuyo

Tara Marajuyo

 

Velèz

 

Xavin van 't Belgisch Schoon

 

 

 

Zoey Marajuyo

 

Danko Marajuyo

Illusion Marajuyo

 

Special Marajuyo

 

 

 

Sven Marajuyo

 

 

 

 Xolid Xorry Marajuyo

 

 

 

 Yazir Marajuyo

 

 

 

Diana Marajuyo

 

 

 

Wilson Marajuyo

 

 

Terug naar Activiteiten

Copyright © 2019 Marajuyo
Datum van laatste update: 13 januari 2019.