In memoriam

" KYO "

Fury Marajuyo

(H'Ouragan des Pistes Noires x Xolid Xory Marajuyo)
* 29-05-2014   † 16-05-2017

Kennismaking 1 week oud

De glimlach van een kind

Hallo Marijke en Willem,

Sorry dat ik jullie nu pas een bericht stuur.. Ik heb de laatste 2 dagen alleen maar kunnen huilen.. Niet alleen ik maar iedereen.. En iedereen heeft zich ontzettend ingezet.. Bulters en Mekke.. gedragstherapeuten.. iedereen..

Dinsdag 16 mei

Lekker stuk gelopen, daarna huis gepoetst, Hessel naar school (Kyo gaat niet meer naar school). Toen Hessel thuiskwam weer lekker naar buiten.

We hadden net een stuk gelopen, en Kyo had lekker met een hond gespeeld. Toen we terug liepen liep Kyo rustig naast ons. Toen we de straat inliepen, kwamen er een aantal buurkinderen aan. Ze speelde tikkertje en rende om ons heen. Kyo liep op het gemakje naast ons en schonk er geen aandacht aan. OP een gegeven moment stonden we bij het speeltuintje bij jari en Zharada. Hessel zijn stoel zo neergezet dat aan de ene kant Kyo stond met daarnaast een hek, en aan de andere kant waren de kinderen aan het spelen.

Er kwam een meisje naar Hessel. Ze trok aan Hessel zijn zuurstof slangetje en vroeg "ziek?" Hessel vond dit heel erg vervelend. Tegelijkertijd ik hier wat van zeg komt ze met een plof tegen Hessel zijn stoel (Kyo had zijn hoofd op Hessel zijn benen. Het meisje (3) kijkt naar Kyo, staart en zegt.. woef woef, en vlak daarna gooit ze zand of iets in zijn ogen. Ik duw het meisje weg

Kyo bleef met zijn hoofd op Hessel zijn benen liggen en keek met zijn ogen naar mij. Ik geef een knik naar Kyo van het is goed. EN we lopen langzaam richting huis.

Nog steeds kinderen aan de ene kant en Kyo aan de andere kant.

Haar moeder komt naar ons toelopen, en begint een praatje.

Moeder en haar kinderen staan links van Hessel, ik achter Hessel en Kyo rechts van Hessel.

Het kindje doet een klein stapje vanaf schuin voor (van Hessel gezien) richting de achterkant van Hessel.

Ze stond nog aan de zijkant van Hessel.

Kyo draait zich snel om, rent achter mij langs en springt op het kindje. Kindje valt op de grond en Kyo bijt in haar in haar bil. Kyo zat aan de riem, dus ik trek hem gelijk terug en geef hem gelijk een enorme schop.

Pak hem over zijn snuit, en roep pisnijdig AF!!!! Kyo gaat op de grond liggen en blijft keurig netjes liggen.

Ik heb gelijk mijn excuses aangeboden aan de moeder en het kindje, het gebeurde in een flits van een seconde. Op de billen was inderdaad een rode plek te zien.

Hessel en Kyo thuisgebracht, Joke was er die wilde wel even oppassen en daarna ben ik  bij de ouders langsgeweest. Zelf waren ze er niet, ze waren gaan sporten. Wel was hun oma thuis. Afijn het werd een heel ander verhaal. Kyo zou het kindje 2x aangevallen hebben, kindje deed niets, en werd vanuit het niets aangevallen. Dat Kyo mij ook nog wou aanvallen.. dat hij later bij het terug lopen nog een keer het kindje aan wilde vallen.. Dat hij een gevaar voor de maatschappij was... Dit heb ik ontkend.. Helaas heeft niemand het gezien, behalve degene die toch al een bloedhekel aan Kyo (trouwens aan alle dieren hier in de buurt) had en al tig x een aangifte tegen hem hebben gedaan..

Over het feit dat hij niet op het speelpleintje mag, en toen we met Megin een keer aan het trainen waren. Megin heeft hier toen een brief aan de politie over geschreven.

De ouders van het kindje hadden er melding van gemaakt, ook in het ziekenhuis hadden ze de wonden laten zien, vertelde de oma

(wat ik zelf gezien heb, was er niet doorgebeten maar zag je wel tandafdrukken staan)

Natuurlijk hoort hij dat niet te doen.. Dit heb ik ook aan de oma verteld.. En tig x mijn excuses aangeboden..

En inderdaad ik ben het ermee eens een hond hoort niet te bijten.. En ik vind het ook echt rot..

Vervolgens krijg ik de politie aan de telefoon met een heel bizar verhaal. Ik vertelde wat ik gezien heb, maar het verhaal wat hij deed overkomen klopte absoluut niet. Wel klopte het dat Kyo gebeten heeft... Wat ik echt ongelofelijk vind.. omdat hij nog nooit agressie of iets heeft laten zien.. en het totaal niet klopt met zijn normale gedrag???

Het feit dat Kyo een hulphond was maakte voor hem de zaak moeilijk, anders had hij hem gelijk meegenomen. Intussen heb ik gelijk contact gezocht met bulters en mekke. En zijn er hele gesprekken over en weer geweest .. Helaas is er besloten door 2 dierenartsen, meerdere gedragstherapeuten dat Kyo moest worden ingeslapen.. Wat helaas gelijk na dat gesprek ook gebeurd is.

Het feit dat er er tussen het pesten en de beet minstens 10 minuten tussen zat, vonden ze dit gedrag niet trainbaar, en daardoor onbetrouwbaar en dus een gevaar voor de maatschappij was.

Iedereen is er kapot van...

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat Kyo de beste hulphond was die je je maar kon wensen..

Ik heb ook gelijk naar iedereen deze brief gestuurd

 

Geachte mevrouw, mijnheer,

Natuurlijk ben ik het er mee eens dat de hond (Kyo) fout zat.

Het feit is wel dat het meisje aan Hessel zijn zuurstof zat, duwde aan zijn stoel, Hessel zijn hond zat uit te dagen met “woef woef” en tegelijk zand in zijn ogen gooide. Uiteraard heb ik daar wat van gezegd, en gewaarschuwd dat ze de hond op deze manier boos kon maken.

Zowel Jari als Zharada kunnen dat bevestigen.

Maar het verbaasd me dat kinderen van 2 en 3, die nog zoveel sturing nodig hebben, alleen buiten spelen? Naar mijn mening is dit niet alleen een probleem van nu, maar speelt het al veel langer. En is dat niet alleen een probleem van hier maar ook een maatschappelijk probleem.

In de tijd dat Ruud van Oost hier werkzaam was zijn er vele gesprekken geweest tussen diverse buurtbewoners over het gedrag van kinderen. Dit is al jaren aan de gang.

Ook is de hond van pup af aan al niet met respect behandeld. Zelfs het trainen op het pleintje, ivm Hessel zijn elektrische rolstoel kon niet eens doorgang vinden omdat er of een bal tegen hem aangeschoten werd, nageblaft enz enz… Gelijk werd er melding van gemaakt bij de politie. Ook Megin van BultersMekke heeft als reactie op die melding hier een brief over geschreven. Wel is hier door BultersMekke extra trainingen voor gegeven. Hierdoor was het gedrag van Kyo op (onvoorspelbaar) gedrag van kinderen, geen probleem meer. Kyo stond goed onder appel. FunCare4Kids dagen voor brusjes, ziekenhuis, speeltuin, geitenboerderij, festivals enz enz.... was geen probleem meer.

Ik verwijt de politie wel, dat jullie nooit maar dan ook nooit naar ons verhaal hebben willen luisteren.

Nogmaals praat ik het gedrag van de hond niet goed.

 

Wat ik wel hoop is dat Kyo niet voor niets gestorven is, dat er op scholen (zeker school de Bron en Dolfijn met een diversiteit aan culturen) informatie gegeven wordt m.b.t. hoe om te gaan met honden, en zeker hulphonden. (eigenlijk met alles en iedereen)

Heeft de politie toch wel een stuk laten liggen.

 

Niet dat Hessel daar iets aan heeft… Hij is zijn hond kwijt….. zijn alles…

Ik geloof werkelijk niet dat jullie daar als politie ook maar enig besef van hebben…Er ligt een dossier over Kyo dat grotendeels door een onhebbelijke buurman en buurvrouw is opgebouwd, mensen met een afkeer van honden. Dit is niet representief voor de hond die Kyo was;

De hond die waarschuwde als de zuurstof losschoot

Waarschuwde mij als ik te diep lag te slapen en het alarm van de beademingsmachine niet hoorde.

Hielp met aan en uitkleden

Ik hield Hessel voorzichtig vast, en Kyo trok de kleding zachtjes onder hem vandaan, en gooide het in de wasmand

Pakte spullen voor mij als ik dat vroeg, luiers, doeken, handdoek, kleren enz

Gooide dingen weg

Kyo zorgde ervoor dat Hessel zich een volwaardig lid van de maatschappij voelde

Hessel haalde met zijn hond altijd de post

Deed deuren voor hem open en dicht

Hessel is gek op koken, dat deden we vaak samen. Hessel maakte met Kyo de laatjes, kastjes, koelkast open en dicht

Hessel kon met Kyo boodschappen doen

Hij pakte dingen uit de schappen, deed het in het mandje, legde het op de band, bracht de portemonnee naar de kassičre, deed de boodschappen weer in de tas. Thuis haalde hij ze uit de tas, en bracht ze naar mij.. Zo ruimde Hessel, Kyo en ik samen de boodschappen op.

Kyo heeft Hessel zoveel levensvreugde gegeven

Ook een speeltuin was voor Hessel leuk.. Kyo sprong door schommels, rende door tunnels, sprong over glijbanen heen, bij het woord om rende hij om iets heen, bij op, sprong hij ergens boven op enz enz..

Hessel en Kyo waren een kei in het samen verstoppertje doen

Dingen zoeken

En ook bij het naar bed gaan

Bracht Kyo de medicatie en ruimde deze ook weer op

Gaf Kyo aan als Hessel een blaas of oorontsteking had

Hielp Kyo Hessel tijdens onderzoeken in het ziekenhuis, stelde hem gerust.. Bovendien met hond beland je niet op de IC

Troostte Hessel als hij verdrietig was

Kyo gaf aan als Hessel moe was. Hessel ging van zichzelf door tot hij niet meer kon.. en dus ook stopte met ademen.. Kyo liet zien als het niet meer lukte, zodat ik tijd had om even een plaats te zoeken waar Hessel kon liggen, of om even zijn bed op te zetten.

En Kyo gaf mij de mogelijkheid om even naar de wc te gaan, even de was op te ruimen boven.

Hessel was heel bang om alleen te blijven. Dit omdat als hij moet hoesten dit niet zelf kan ivm zijn dwarslaesie. En bij spugen kan hij niet zelf zijn hoofd genoeg draaien.

 

En niet alleen Hessel .. ook voor ons was hij ook een super hond.. Zo een hond krijgt hij nooit meer terug.

 

En nogmaals ik praat hetgeen wat Kyo deed niet goed..

Ik zou het waarderen als u contact op zou nemen met bv FunCare4Kids (Carla 06-51178473), of winkel Xenos, of de Dirk waar Hessel bekend is met zijn hond. Ze zullen allemaal zeggen dat hij zijn werk meer dan super deed.

 

Nogmaals ik hoop dat Kyo niet voor niets dood is gegaan.. en dat u wat met deze informatie doet.

Na overleg met de dierenarts en BultersMekke is vanmiddag besloten Kyo in te laten slapen. Dit is een rationele beslissing op basis van wat hij heeft laten zien. Het heeft iedereen ontzettend verbaasd, dat hij is uitgevallen. Het staat zo haaks op de goede lieve hond die hij ook is. Oorzaak en gevolg zijn hierin moeilijk te herleiden maar dat bovenstaande heeft meegespeeld dat sluit ik zeker niet uit.

 

Met vriendelijke groeten, 

Suzanne Groen, en Hessel Schouten

 

Ja, het is zo onwerkelijk.... Ik snap er nog steeds niets van.. Kan er echt met mijn verstand niet bij..

Ik ben nu bezig om de aangifte van de moeder op te vragen. Als ook het medisch verslag.. Helaas beroept iedereen zich op de wet van de privacy

Waar ik nu op hoop is via via toch deze papieren in te zien. Het betreft immers wel een hondenleven wat ermee gemoeid is.

Het is te triest voor woorden...

 

Kyo was absoluut niet vals.. Het was een schat een immense lieverd, die niet liep, maar danste.. Behendigheid te gek vond, evenals dingen in de winkel in een mandje doen en betalen.. altijd met een kwispelstaart...

Die als je iets liet vallen.. het direct voor je opraapte... Als we wat verloren waren onderweg, het met zijn neus weer kon terug vinden..

Als Hessel alleen was, op zijn stoel ging zitten, en zijn hoofd op Hessel zijn borst legde...

 

En nu... een keihard verdriet.. een leegte die niet te beschrijven is... Ik kan er met mijn verstand niet bij..

Het huis is leeg... Hessel zijn blik is leeg...

Iedereen is alleen maar aan het huilen...

Overstelpt worden met berichtjes .. ook berichtjes waar je niets mee kan.. Dit had je nooit goed moeten vinden.. ze hadden mij moeten bellen zodat ik kon vertellen wat hij allemaal deed... enz...

 

Al even niet geslapen, en vannacht laat Hessel enorm boos, later heel hard huilen, en Jari helemaal overstuur.. Toen toch in slaap gevallen schijnbaar .. nu werd ik niet wakker gemaakt ivm een piepende zuurstofconcentrator ... Ook geen idee hoelang die stond te piepen.. Kyo had me als het te lang ging duren voordat ik reageerde allang wakker gemaakt hebben.

 

Vandaag naar het AMC in Amsterdam.. Normaal kon ik op Kyo vertrouwen tot waar Hessel zijn energie rijkte... Nu ging het weer ineens mis.. zelfs de arts moest accuut een bed gaan halen.. zuurstofdaling.. hoge hartslag...

Het is zo onwerkelijk... iedereen moet ook echt weer omslaan.. functioneren op een ander level...

Het is zo gek... kloterig.... leeg.... verdrietig.... geen grapjes.... geen verstoppertje..... Hessel die er niets van begrijpt.. of Kyo echt nooit meer terug komt... Waarom hij die prik moest.. Hessel zag het infuus kraantje in zijn been. Wat in de prik... Tja hoe leg je dat uit???

Kyo zonnetje geworden... En Hessel is veranderd van een relaxt jongetje.. naar een jongen vol met spasmes... Waar ik met doorbewegen op het moment niet eens doorheen kom...

Een aantal bekende maar een app gestuurd...... Iedereen valt het ook gelijk op..

Over opvallen gesproken.. In het AMC viel het me op dat iedereen gelijk naar de slangetjes keek.. voorheen was het Kyo waar iedereen gelijk een opmerking over maakte...

En zo gek... Automatisch leg je de handdoeken neer op de manier dat Kyo ze kon pakken, zo ook met de luiers, kleding, de doeken, alles..

Je glas iets verder op tafel..

 

Kyo is er...

Was er...

Maar in ons hart zal hij er altijd nog zijn....

 

Het moet even bezinken.. Hoewel hoe kan dit ooit bezinken....

Als ik even kan praten zonder huilen.. zal ik je bellen...

Ook nu stromen de tranen weer over mijn wangen...

 

Ik vind het echt zo KUT

 

Ik heb werkelijk nog nooit een hond gehad waar ik zo fijn mee kon samenwerken.. Het oogcontact.. Zijn vrolijkheid.. Het contact met Hessel.. Hij/ ik  hoefde maar naar iets te kijken.. en hij wist wat je bedoelde..

Tijdje terug bleef Kyo aan Hessel zijn mond ruiken.. Ik vond dat vreemd.. normaal betekende dat longontsteking.. maar daar zag ik geen symptomen van... Wel was Hessel wat moeier als normaal, iets hogere hartslag... Bleek dat de zuurstofconcentrator stuk was..

 

Het is zo onwerkelijk....

En zo gek... Automatisch leg je de handdoeken neer op de manier dat Kyo ze kon pakken, zo ook met de luiers, kleding, de doeken, alles..

Je glas iets verder op tafel..

Het is zo leeg in mij....

Het is zo ongelofelijk...niet te bevatten....

 

Hele dikke knuffels Suus

Terug

Copyright © 2017 Marajuyo
Datum van laatste update: 23 mei 2017.